FALDET

Hvor langt er du villig til at gå for at redde et andet menneske?

Mød Johannes…en forsvarsadvokat, der kæmper for de svage, giver penge til de hjemløse og altid følger de blinde over gaden. Alle beundrer ham for hans offervilje, men da han en aften ser en ung pige falde i vandet fra en bro, forsøger han ikke på at redde hende. Hvorfor? Det kan han ikke svare på, og fra dét øjeblik krakelerer den smukke facade. Nødtvungent må han konfrontere sin skyldfølelse og indleder en nådesløs rettergang både over sig selv og sine medmennesker – for udspringer vores gode gerninger i virkeligheden af et egoistisk behov for andres anerkendelse? Og hvordan handler vi, når det for alvor gælder, og vi selv har noget på spil?

FALDET er en dramatisering af Albert Camus’ berømte roman og får nu endelig dansk urpremiere som teatermonolog. Camus (1913-60) var en banebrydende forfatter inden for fransk eksistentialisme og fik i 1957 tildelt Nobelprisen i litteratur. Hans tema i FALDET er vores søgen efter moralske pejlemærker i en gudløs verden, som udfoldes med fortællingen om en bedsteborgers jagt på den evige uskyld. Romanen anses for at være ét af Camus’ hovedværker, og med sin skarptslebne satire angår den os alle…For hvad ville vi selv have gjort den aften på broen?

Camus er højaktuel

Udover at stille eviggyldige spørgsmål om dét at være menneske, må FALDET i siges at være højaktuel. Ubarmhjertigt spejler den vores selvpromovering i en branding-fikseret tidsalder, og den samvittighedskval, der rammer os, når vi ikke kan leve op til det polerede glansbillede. I et større perspektiv trækker Camus’ historie tråde til den moralske krise, som hele Europa pt. befinder sig i, hvor selvforståelsen som fortaler for menneskelig værdighed er stærkt udfordret af civilisatorisk og humanitær krise med flygtningekatastrofer og global fattigdom. Grænsen mellem skyld og uskyld er i bogstavelig forstand flydende.

FALDET opføres af skuespilleren Jacque Lauritsen, der er initiativtager til projektet og selv har dramatiseret Camus’ roman. Her giver han sit bud på fortællingens relevans:

Det provokerende i FALDET er først og fremmest det spiddende signalement, som Camus giver af det moderne menneskes forfængelighed. Vi ser jo helst os selv som empatiske medborgere og forsøger ihærdigt – ikke mindst via sociale medier – at videregive dette billede til vores omverden. Måske lever vi tilmed op til idealet. Køber altid ”Hus forbi” af de hjemløse eller giver vores aflagte tøj til bådflygtninge i Grækenland. Men gør vi det dybest set for at sole os i vores egen velgørenhed? Og hvad stiller vi op med skyldfølelsen, når vi opdager at dèt er motivet? Sådan et dilemma prøver advokaten i FALDET at finde en løsning på. Og den er unægtelig temmelig bizar!

MEDVIRKENDE: Jacque Lauritsen
INSTRUKTION: Petra Berg Holbek
FORFATTER: Albert Camus
LYSDESIGN: Sonja Lea
DRAMATISERING: Jacque Lauritsen

Om skuespiller Jacque Lauritsen:

Jacque Lauritsen har flere gange høstet anerkendelse for sine teaterprojekter omkring fremtrædende franske kunstnere. Han har bl.a. spillet titelrollen i ”Caligulas nat” efter et skuespil af Albert Camus, instrueret ”Om natten før skoven” af Bernard-Marie Koltès og senest skrevet og spillet hovedrollen i musikforestillingen ”De helvedes blomster” baseret på digte af Charles Baudelaire. Desuden er han kendt for sin anmelderroste Jacques Brel-cabaret og koncert-konceptet ”Birds on the Wire, A Tribute to Leonard Cohen”. Læs mere på www.jacquelauritsen.dk

Om instruktør Petra Berg Holbek:

Uddannet fra Statens Teaterskole, 2001. Cand.phil. i teatervidenskab, litteratur og idéhistorie ved Lunds Universitet. Har arbejdet på bl.a Stockholm Stadsteater, Malmö Dramatiska Teater, Teater Tvazz, Danmarks Radio og Sveriges Radio samt sine egne initiativer LONE STAR Productions (der skabte de to anmelderroste forestillinger ”Øjeblik, bliv stående!” og ”Historien om Dr. B.”) og ABER DABEI. Co-instruktør på ”Transformatoren” (Sort/Hvid), der blev Reumert-nomineret til Årets Særpris 2014, samt Global Stories’ forestilling ”Ni Hao Nuuk” (2015). Kommende opgaver i 2015-2016: Vandringsforestillingen ”På Vej” (ABER DABEI), ”Forført” (DanskDansk) og ”Det vi ved” (Aarhus Teater). Planlægger en interviewrække med europæiske forskere med udgangspunkt i økonomi og menneske i det nyliberale Europa. Kunstnerisk leder af ABER DABEI, en teaterproduktionsenhed i krydsfeltet mellem teater, performance og billede.

OM Albert Camus:

Camus kredser i sin prosa, dramatik og essays om eksistentialismens hovedspørgsmål: Hvordan man som menneske forholder sig til livets grundlæggende meningsløshed eller absurditet. Han fik sit litterære gennembrud i 1942 med romanen ”Den fremmede” og det filosofiske essay ”Sisyfos-myten”. I 1947 kom ”Pesten” og i 1956 ”Faldet”. Camus er desuden kendt for skuespillene ”Caligula” og ”De retfærdige”.

 

Forestillingen foregår på Odin Teatret

Den 23. februar 2018 kl. 19.00 på Odin Teatret, Særkærparken 144, 7500 Holstebro. Læs mere om Odin Teatret på www.odinteatret.dk.

Billetbestilling kun hos Odin Teatret

Billetter til “FALDET” kan kun bestilles ved at sende en mail til Odin Teatret på odin@odinteatret.dk eller ringe på tlf. 97 42 47 77 med angivelse af antal ønskede billetter, navn, adresse og telefon nr.

Billetpris: 120 kr. (normalpris) og 60 kr. (pensionister og studerende).

Gæstespillet i Holstebro er støttet af Turnénetværket under Statens Kunstråds Projektstøtteudvalg og foregår i et samarbejde mellem Nordvestjysk Teaterkreds, Musikteatret og Odin Teatret.

  • Sted: Holstebro - Odin Teatret
  • Spilleperiode: 26/02/2018 19:00
  • Kategori: Odin Teatret, Teater
Køb billet