Salt

En teaterforestilling om fattigdom og frisind

Handlingen

1893 drukner 26 fiskere fra Harboøre under en storm. Under begravelsen fordømmer den indremissionske præst de fiskere, der ikke var troende. Salt handler om at kalde en druknet far tilbage til sin datter for at tage afsked.

Den unge frisindede Frederik forsøger at hjælpe pigen Karen, som tror, hendes druknede far er kommet i helvede. Men i Harboøre møder han ikke ´fjenden´ i form af enkeltpersoner, men et stærkt solidarisk kollektiv. Med Salt lukker vi os inde bag de nationale grænser efter tabet af imperiets storhed i 1700-tallet og stiller skarpt på forestillingen om tro, overtro, romantisk frisind og spirende nationalisme.

I et tæt mørke med sprukne stemmer i salmesang og hviskende bøn inviterer vi publikum med ud i vestenvinden, omgivet af modsætningerne mellem den ensommes eksistentielle tvivl og kollektivets fundamentalisme. Inspireret af historiske hændelser og af Hans Kirks “Fiskerne”.

Vi ser på Danmarks selvforståelse dengang og i dag gennem konkret, poetisk historiefortælling sammen med et fysisk abstrakt formsprog. Publikum sidder på alle fire sider, og lysprojektioner på gulvet, på scenografien og kostumerne bringer illusionerne til live sammen med musik og forestillingens øvrige lydunivers.

 

Forestillingen

Salt er anden del af reumertvindende Det Olske Orkesters trilogi, der omhandler danskernes selvforståelse gennem de sidste 300 år, og hvordan den har formet vores forhold til omverdenen. Trilogiens første forestilling var Sukker og den tredje bliver Hvem er det, der banker?

Hvor Sukker på overfladen var lys som en dansk junidag og klistret som varm sukker, så er det visuelle udtryk i anden del – Salt – mørk og goldt. Den knastørre ramme kontrasteres af det spillevende drama, som gror fra det kolde scenelandskab. I et tæt mørke med sort/hvide kontraster, sprukne stemmer i salmesang og hviskende bøn inviterer vi publikum med ud i vestenvinden og til Vesterhavet og ind i lyset i forskellige rum; den store natur, små hjem, overklasse i hvide gevandter og med glimt af guldalderromantik.

Salt er et bud på den klassiske konflikt, der er beskrevet i ”Fiskerne”: Konflikten mellem den ensommes eksistentielle tvivl og kollektivets fundamentalisme.

 

Anmeldelser

Hele trilogien er formet af det samme skabende hold. Det byder på banebrydende lysdesign og scenografi og en stærk lydside. Holdet og første del af trilogien blev anmeldt bl.a. med:

“Scenografen Jeppe Lawaetz har tryllet med både lyset og rummet, og takket være nogle særdeles velfungerende lysprojektioner, mærker vi både flammerne fra ilden og det brusende hav, der får skibet til at gynge. Signe Beckmanns kostumer er ligeledes en visuel fornøjelse.” Cph Culture

“Nok så vigtigt er det, at Lotte Faarup og hendes Olske hold bringer en international standard ind i det eksperimenterende kropsteater.” Politiken

“En interessant og visuel underskøn oplevelse iblandet historiens grumhed.” Kulturkupeen

 

Medvirkende:

Øyvind Kirchhoff, Morten Klode, Ditte Laumann, Sofie Ebbesen Nielsen, Mireia Serra Voltas og Angelina Watson.

Kunstnerisk hold:

Dramatiker og instruktør: Lotte Faarup

Scenograf og lysdesign: Jeppe Lawaetz

Kostumedesigner og scenografassistent: Signe Beckmann

Lyddesign: Jonas Jørgensen

Forestillingen er støttet af Turnénetværket for Voksenteater gennem Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst.

I samarbejde med Nordvestjysk Teaterkreds og Musikteatret Holstebro.

 

Billetter kan købes hos Odin Teatret:

Priser: Løssalg 120 kr., Studerende & pensionister 60 kr.

Særkærparken 144
7500 Holstebro
Denmark

På tlf.: 9742 4777 eller mail: odin@odinteatret.dk

Køb billet